De Fascia


Een nieuwe kijk op het menselijk lichaam!

Het lichaam bestaat niet uit losse delen zoals botten, spieren en de huid, maar alles is door de Fascia verbonden. De mobiliteit van de enkel kan invloed hebben op de mobiliteit van de nek! Door Thomas Meyer vast gelegd in de anatomy trains. (T. Myers, G. Hedley, J. Earls e.a.) 


Zijn er daadwerkelijk 600 spieren? Of is er maar 1 spier in 600 fasciale zakken?


De Fascia, bestaat uit kleine buisjes gevuld met vocht.(J.C. Guimberteau). Deze structuur verbindt bot met pees, pees met spier, spier met huid. De fascia reageert op trekkrachten en richting en is dus goed te beïnvloeden door manuele technieken en door middel van de juiste tapetechnieken:


Myofasciale techniekenTensegrity herstellen


Pijn in het lichaam wordt veelal veroorzaakt door een mechanisch probleem in de gewrichten, en / of de structuren er omheen. Dit mechanische probleem wordt veelal veroorzaakt door een verkeerde houding, een verkeerd beweegpatroon, een ongeval of een operatie. De tensegrity (de balans)  is verstoord.


Het is allereerst van belang dat we erachter komen waar de stoorzender zit: welk gewricht / welke structuur  heeft  geen juiste mechaniek, welke structuur moet verkort of verlengd worden en waardoor is dit mechanisme niet meer 'normaal'.

Na het oplossen van dit mechanische probleem door middel van manuele technieken en tapetechnieken, wordt er hard gewerkt aan de verbetering van de houding en / of het beweegpatroon.


Hoe kan tape  een mechanisch probleem oplossen?


Heeft u wel eens een arm of been in het gips gehad?

Na zes weken gips is het al duidelijk te voelen dat het gewricht daarna erg stijf aanvoelt. De fascia is verkort in de stand van het vast gezette gewricht. Met veel bewegen wordt de fascia langzaam weer losser en kan een normaal beweegpatroon weer eigen gemaakt worden.

In de fysiotherapie werken wij niet met gips, omdat immobilisatie het probleem niet gaat oplossen. Wij zoeken naar de werkelijke oorzaak in de beweegketen. De stoorzender.

Manueel wordt de blokkade vrij gemaakt. De tape wordt zo aangelegd dat dit de manuele technieken ondersteunt, en de fascia in de juiste richting stuurt, zodat het lichaam pijnvrij kan bewegen.

De tape is elastisch en geeft een spanning en trekkracht aan de fascia. De fascia zal de richting van de tape optrekken.

Omdat de tape zo elastisch is, kan het lichaam gewoon bewegen.

Wanneer we dan hard werken aan verbeterde beweegpatronen, zal de fascia de juiste, pijnvrije richting zich eigen maken.


Tensegrity (balans)


Tensegrity is een samentrekking van tension en structural integrity. Het verwijst naar de integriteit van structuren gebaseerd op een evenwicht tussen trek- en drukbelastingen. De trekkrachten worden opgevangen in flexibele staalkabels (fascia). De drukkrachten worden opgevangen in staven van staal, aluminium of hout (bot).


Het lichaam kan vergeleken worden met een tent. De botten zijn de tentstokken, de spieren en ligamenten zijn de scheerlijnen en de huid / onderliggend bindweefsel is het tentzeil. Het tentzeil (de huid / Fascia) houdt alles bijeen, en heeft de juiste balans tussen spanning richting en trekkrachten.

Wanneer er een disbalans ontstaat, door bijvoorbeeld een scheur in het zeil (littekenweefsel) of een scheerlijn laat los (gescheurde spier of ligament) verandert de balans en neemt de tent een andere compenserende stand in. In het lichaam is dit vaak de oorzaak voor  pijnklachten.


Heeft u er wel eens bij stil gestaan hoe het mogelijk is dat wij op onze relatief kleine voeten kunnen blijven staan? Balans, dat is wat ons lichaam rechtop houdt.